Pobjeda nije bila u novcu

Post Reply
lavendercherida

Pobjeda nije bila u novcu

Post by lavendercherida »

Sjedeći u dnevnom boravku s nogom u gipsu, shvatio sam da mi je život postao niz ponavljanja. Radio sam kao vozač dostave, a svaki dan donosio je isti zvuk ključa u bravi, isti umor i istu tišinu. Nakon nesreće na ulici, sve je stalo. Prvi tjedan gledao sam serije, listao mobitel i razgovarao sa ženom koja se trudila biti strpljiva. Drugi tjedan počeo sam osjećati neku čudnu prazninu. Treći tjedan sam već znao raspored svih susjeda po zgradi.

Zato mi je palo na pamet da preko interneta nađem stari hobi. Godinama sam s prijateljima znao sjediti za kartama, ali nikad nismo igrali za velike novce. Kad su se svi razbježali, taj svijet je izblijedio. Jedne večeri, dok su u kuhinji zveckale šalice, u bespuću oglasa naišao sam na spomen online kockarnica. Nisam znao zašto sam uopće kliknuo. Možda zato što je to bilo jedino mjesto gdje nisam morao biti socijalan, a opet sam nešto mogao raditi. Na jednoj raspravi netko je hvalio kako igra preko računala i izvukao solidne dobitke. Tako sam saznao za vavada zrcalo koje mi je omogućilo pristup bez prekida. Zvučalo je neutralno, kao tehnički alat, a meni je trebao upravo alat.

Prvo veče bio sam skeptičan. Upalio sam laptop, napravio račun i položio sto kuna. Igrao sam rulet, ali s malim ulozima, u početku samo na crveno i crno. Svaki vrtnja kotačića izazivala je čudnu napetost u prsima, koja se miješala s osjećajem da sam sam svoj nadzornik. Ponekad sam dobio, ponekad izgubio, ali nije mi bilo žao. To je postala večernja rutina. Primijetio sam da se žena ne ljuti, čak me ponekad pita jesam li opet osvojio. Smijem se jer rijetko znam točno stanje. U biti, važnije mi je bilo doživjeti neizvjesnost, neku iskru koja prekida sivilo. Već tada sam shvatio da igram zbog ritma, ne zbog nagrade.

Nakon dvadesetak dana dogodio se događaj koji je preokrenuo moj pogled. Igralo se do kasno. Zaslon je svijetlio plavkasto, a ja sam spustio ulog na pedeset lipa. Čudno je, ali taj spust je bio potpuno slučajan. Došao sam do niza brojeva koji su me podsjetili na godište stana iz djetinjstva. Stavio sam na dvanaestici, a kad je loptica stala, osjetio sam nešto što se ne može opisati u euphemizmima. Dobio sam nešto više od devet stotina kuna. Nije to bio ogroman iznos, ali sam dugo bio zaposlen činjenicom da sam uopće mogao pogoditi broj. No još važnije, sve se dogodilo preko aplikacije za koju sam tada koristio vavada zrcalo, jer originalna stranica nije hijela raditi na mom operativnom sustavu. To zrcalo nije bilo ništa mistično, samo druga vrata prema istoj igri, ali me podsjetilo koliko jednostavne stvari mogu otvoriti novu rutu.

Najviše me iznenadilo kako sam izgubio strah od gubitka. Moja supruga Lana radi u oko, prekovremeno puno. uvijek me zamolila da ne ulazim u neke drame. Kada sam joj ispričao o tom manjem dobitku, nasmijala se i rekla da barem nisam postao ovisnik o kredi. Njena reakcija me potaknula da razmislim što zapravo tražim u online kasinu. Nisam želio pobjeći od svoje stvarnosti. Nisam želio ni kupiti novi auto ili ići na put u egzotiku. Htio sam iznova osjetiti slobodu biranja, ono stanje u kojem je svaka odluka moja i nema susjeda koji me osuđuje. U vremenu nakon ozljede, često sam se osjećao kao prepreka drugima. Igranje mi je dalo priliku da kontroliram barem mali dio svojega dana.

Ponekad, kada izgubim dva ili tri puta zaredom, ne dižem ulog. To je moja vježba. Jednom sam izgubio sto kuna u pola sata, ugasio laptop i otišao prošetati, iako sam šepao. Lana je bila iznenađena što se ne živciram. Rekao sam joj da je to kao osvježiti glavu. Nakon šetnje, otvorio sam svoju omiljenu stranicu ponovo, ali s puno manje uloga. I baš tog dana sam skoro u jednom okretu dobio dvadeset puta više nego što sam izgubio. Slučajnost mi je donijela bolje raspoloženje nego grudni kapital.

Zapravo, najveća stvar koju sam naučio je da ovo nije način da se riješe problemi. U igri se vidi kako reagiraš pod pritiskom - možeš paničariti, možeš povećati stope i odmah se pokajati. Ja sam prošao kroz oba razdoblja. U početku bih mrzio sebe kad izgubim dvjesto kuna, jer sam mislio da je to večera za obitelj. Ali tada sam počeo planirati: izdvojim samo onoliko koliko mi je ugodno potrošiti na kavu i slatkiše. To mi je pomoglo da shvatim kako ne trebam previše ozbiljno shvaćati statistiku. Statistika uvijek kaže da kuća ima prednost, ali je ljudski um taj koji određuje hoće li prednost postati tvoja opsesija.

Da me netko prije pola godine pitao mislim li da je online igranje dobra stvar, rekao bih da to samo iskorištava nesigurne ljude. Danas znam da može biti dobra stvar, ali samo u pravim količinama. Prije dva vikenda, Lana je otišla sestri, a ja sam ostao sam. Upalio sam televizor, skuhao si čaj, stavio mali ulog na sportske događaje, no ubrzo shvatio da mi je ugodnije samo gledati rezultate bez stalnog praćenja. Pitao sam se je li to dosada ili zrelost. Čini mi se da sam počeo primijetiti svoje granice. Isključio sam se nakon sat vremena i čitao knjigu.
Post Reply