Poker, pizza i trochę szczęścia

Post Reply
lavendercherida

Poker, pizza i trochę szczęścia

Post by lavendercherida »

Zawsze byłem człowiekiem rutyny. Praca – od poniedziałku do piątku, od dziewiątej do siedemnastej, z przerwą na obiad o trzynastej, którą spędzałem w tej samej budce z kebabem. Po pracy – siłownia, potem szybki prysznic i wieczór przed Netflixem. Weekendy? Piątkowe piwo z kumplami, sobotnie zakupy i niedzielna obiad u mamy. Pasowało mi to. Byłem jak dobrze naoliwiona maszyna, która każdego dnia wykonywała ten sam zestaw czynności. Nie narzekałem. Aż do pewnego czwartku, trzy tygodnie temu.

Kumpel z pracy, Marek, dostał wreszcie awans, na który czekał od dwóch lat. Postanowiliśmy to uczcić w nowej pizzerii, która otworzyła się niedaleko biura. Miejsce było klimatyczne – ceglane ściany, przyciemnione światła, a w tle leciał stary, dobry rock. Zamówiliśmy ogromną pizzę „Diabolo” i kilka kolejek drinków. Atmosfera robiła się coraz luźniejsza. Marek, już po drugim piwie, zaczął opowiadać o swoim nowym hobby. Okazało się, że od kilku miesięcy, w wolnych chwilach, wchodzi na stronę pewnego kasyna online.

– No co ty? – zdziwiłem się, odkładając kawałek pizzy. – Hazard? Myślałem, że to tylko emeryci na automatach tracą pieniądze.

Marek roześmiał się głośno.

– Stary, to zupełnie inny świat. Nie chodzi o wielkie pieniądze. Dla mnie to taka odskocznia. Siadam wieczorem, włączam laptopa, robię **vavada logowanie** i gram przez pół godziny. Czasem włożę stówkę, czasem wygram dwieście, a czasem przegram wszystko. Ale to nie o to chodzi. To frajda. Czysta, prosta frajda. Jakbyś wracał do czasów, gdy grałeś na Pegasusa.

Spojrzałem na niego sceptycznie. Zawsze uważałem hazard za coś nieodpowiedzialnego. W mojej głowie od razu pojawił się obraz faceta, który przegrywa pensję i zalega z czynszem. Ale Marek to nie był taki typ. Facet ma dobrą pracę, własne mieszkanie, odłożoną kasę na wakacje. No i ta jego radość, gdy o tym mówił… To było zaraźliwe.

– Daj spokój – machnąłem ręką. – A co ty tam właściwie grasz? W ruletkę?

– Wszystko po trochu. Czasem wrzucę parę złotych w automaty, czasem postawię na kolor w ruletce, a od niedawna próbuję pokera z krupierem na żywo. To jest dopiero jazda! Facet w czarnej kamizelce, prawdziwe karty, prawdziwe żetony. Czujesz się jak w Las Vegas. I wiesz co? W sobotę po południu, gdy wszyscy śpią, ja robię sobie kawę, siadam na kanapie, i gram. To mój mały luksus.

Słuchałem go z rosnącym zaciekawieniem. Po kilku drinkach moja zwykła powściągliwość zniknęła gdzieś w kąt. Zacząłem wypytywać o szczegóły. Jak się zarejestrować? Czy to bezpieczne? Jakie są zasady? Marek odpowiadał cierpliwie, śmiejąc się z mojego nagłego entuzjazmu.

– Najlepiej, jak wrócisz do domu – powiedział w końcu. – Weź laptopa, zrób rejestrację, a potem wpisz w wyszukiwarkę vavada logowanie i wejdź. Znajdziesz wszystko intuicyjnie. Tylko nie przesadzaj z kasą od razu. Wrzuć stówkę na próbę i zobacz, czy to w ogóle dla ciebie.

Umówiliśmy się, że w weekend do mnie wpadnie i pomoże ogarnąć pierwsze kroki. Resztę wieczoru spędziliśmy na głupich żartach i wspominaniu starych czasów. Kiedy wróciłem do domu, byłem już nieźle wstawiony. Ale myśl o tej grze nie dawała mi spokoju. Zamiast od razu iść spać, otworzyłem laptopa. Postanowiłem zrobić to po swojemu, bez pomocy Marka. W końcu jestem dorosłym facetem, poradzę sobie.

Rejestracja poszła gładko. Strona była przejrzysta, intuicyjna. Wpłaciłem stówę, czując lekkie mrowienie w żołądku. To było dziwne uczucie – mieszanka ekscytacji i lekkiego strachu. Przypominało mi pierwszy skok na główkę do wody w dzieciństwie. No dobra, pomyślałem, w co tu zagrać? Automaty wydały mi się zbyt proste. Ruletka? Też nie bardzo wiedziałem, jak obstawiać. W końcu wybrałem pokera z krupierem na żywo.

I to był strzał w dziesiątkę.

Kobieta-krupier, uśmiechnięta i spokojna, rozdawała karty. Na ekranie widziałem innych graczy, ich nicki, ich stawki. Grałem ostrożnie. Stawiałem małe kwoty, sprawdzałem, czasem podbijałem. Atmosfera była niesamowita. Zapomniałem o całym świecie. Piwo, które stało obok, wystygło, a ja nawet tego nie zauważyłem. Grałem przez godzinę. Straciłem może czterdzieści złotych, ale bawiłem się przednio.

Od tamtej pory minął miesiąc. Nie stałem się hazardzistą, który spędza w kasynie całe noce. Wciąż chodzę do pracy, na siłownię i do mamy na obiad. Ale wieczorami, gdy mam ochotę na odrobinę rozrywki, siadam na kanapie, otwieram laptopa i gram. Często wygrywam jakieś drobne kwoty, czasem przegrywam. To nie zmienia mojego życia. Daje mi jednak coś innego – chwilę oddechu od codzienności. Moment, w którym myślę tylko o kartach i o tym, co zrobi przeciwnik.

Czy polecam? Tak, ale z głową. Nie wkładaj pieniędzy, których nie możesz stracić. Nie goń za wygraną. Po prostu potraktuj to jak formę rozrywki, jak kino albo koncert. Zrób to dla frajdy, a nie dla zysku. Ja tak robię i jest dobrze. Moja codzienna rutyna wzbogaciła się o mały, ekscytujący rytuał. I wiecie co? To fajne uczucie.
Post Reply