Spóźniony autobus i cztery walety

Post Reply
lavendercherida

Spóźniony autobus i cztery walety

Post by lavendercherida »

Gdyby nie ten cholerny autobus, pewnie nigdy bym nie zaczął. Miałem umówione spotkanie na 16:00 w centrum. Wyszłem z domu z zapasem, bo przecież „za dziesięć będzie”. No i był. Ale nie ten. Jakiś inny, który jechał objazdem, bo tamten się zepsuł. Siedziałem więc w tym pojeździe jak sardynka, patrzyłem w szybę i myślałem: „No pięknie, kolejny dzień stracony na gapienie się w sufit”.

Wysiadłem ostatecznie spóźniony o czterdzieści minut. Klient nie czekał. Zadzwoniłem, usłyszałem suchy głos sekretarki: „Pan przełożony już wyszedł na inne spotkanie”. Zamknąłem telefon. Stanąłem na chodniku. Ludzie mijali mnie z parasolami, bo zaczęło kropić. A ja? Ja miałem wolną resztę dnia i kompletnie pustą głowę.

Poszedłem do pobliskiej kawiarni. Zamówiłem duże latte i rogalika. Usiadłem w kącie przy oknie. Deszcz zaczął padać mocniej. Gdzieś w oddali błysnęło. Myślałem o tej spieprzonej sprawie, o kliencie, o tym, że mógłbym teraz siedzieć w biurze i udawać, że pracuję. Zamiast tego – siedzę w kawiarni, patrzę na kałuże i czuję się jak niewypał.

Włączyłem laptopa. Bez większych nadziei. Przejrzałem pocztę – nic ważnego. Facebook – same głupoty. I wtedy przypomniałem sobie, że kolega z poprzedniej pracy, ten wiecznie roześmiany Darek, mówił coś o swojej wieczornej rozrywce. „Jak nie masz pomysłu na wieczór, to wchodzę na stronę i testuję szczęście. Nie wygrywam dużo, ale zawsze pośmieję się przez godzinę”. Wyśmiałem go wtedy. Ale teraz, w kawiarni, przy deszczu i zmarnowanym dniu – pomyślałem, że on mógł mieć rację.

Nie miałem żadnego linku. Wpisałem w wyszukiwarkę nazwę, którą kojarzyłem z jego opowieści. Szybko trafiłem na Vavada oficjalna strona. Otwarła się bez problemu. Wyglądała poważnie – żadnych krzykliwych banerów, żadnych pseudopromocji. Po prostu czysty, ciemny interfejs z przyciskami, które wiedziały, co robią.

Zarejestrowałem się, nie zastanawiając się długo. Mail? Ten od spamu. Hasło? Coś z psem i liczbą. Potwierdzenie w minutę. Wpłaciłem czterdzieści złotych – tyle, ile wydałbym na te głupie rogaliki i kawę, która i tak była przeciętna. Pomyślałem – jak przegram, to przegram. Będzie to cena za ciekawą historię.

Zacząłem od automatów. Proste, kolorowe, bez filozofii. Coś z motywem starego Egiptu – skarabeusze, piramidy, faraonowie. Kręcę raz – nic. Drugi – 6 złotych. Trzeci – 4 złote. Małe kwoty, ale przyjemnie patrzeć, jak licznik skacze. W tle deszcz uderzał w szybę kawiarni. Kelnerka przyniosła świeżą wodę. Czułem się jak w takim własnym, małym świecie.

Po pół godzinie miałem 35 złotych. Trochę ubyło. Przerzuciłem się na inny slot – coś z dzikim zachodem. Rewolwery, kowboje, kaktusy. Postawiłem 10 złotych. Bębny się kręcą. Zatrzymują się. Pusto. Postawiłem kolejne 10. Znowu pusto. Zostało 15 złotych. Pomyślałem – a co mi tam, postawię wszystko na jedną rundę.

Kliknąłem. Bębny kręciły się dłużej niż zwykle. Wiedziałem, że coś się dzieje, ale nie chciałem nakręcać się na zapas. Nagle ekran rozbłysnął. Na środku pojawił się symbol dzikiego westernu – błyszcząca odznaka szeryfa. I wtedy zaczęła się seria. Trzy razy z rzędu trafiałem mnożniki. Wartość skoczyła z 15 złotych na 40, potem na 90, potem na 210, aż w końcu zatrzymała się na 480 złotych.

Zamknąłem laptopa na sekundę. Otworzyłem go z powrotem. Myślałem, że to jakiś błąd. Ale nie – liczby się nie zmieniły. Siedziałem w tej kawiarni, a na ekranie miałem prawie pięć stówek. Za kwotę, którą rzuciłem bez zastanowienia, bo dzień i tak był stracony.

Wziąłem łyk zimnej już kawy. I zanim zrobiłem cokolwiek innego – zanim postawiłem kolejny zakład albo w ogóle ruszyłem myszką – postanowiłem sprawdzić, czy na pewno jestem na właściwej stronie. Otwarłem nową kartę. Wpisałem Vavada oficjalna strona. Wszedłem, zalogowałem się jeszcze raz. Wszystko się zgadzało. Stan konta, historia transakcji, opcje wypłaty. Działało bez zarzutu.

Wypłaciłem 400 złotych. Zostawiłem 80 na koncie. Pograłem jeszcze przez dziesięć minut – tym razem spokojnie, małymi stawkami. Straciłem 30 złotych, wygrałem 20. Na koniec wypłaciłem resztę. Zamknąłem laptopa. Deszcz wciąż padał, ale jakoś już mi nie przeszkadzał.

Wyszedłem z kawiarni. Na dworze pachniało mokrym chodnikiem i czymś świeżym. Wsiadłem w autobus powrotny. Tym razem przyjechał na czas. W drodze do domu myślałem o tym, jak jedna głupia spóźniona sprawa i jeden przypadkowy pomysł mogą zmienić cały dzień. Nie zmieniły mojego życia. Ale zmieniły nastrój. I to wystarczyło.

Następnego dnia zadzwoniłem do Darka. "Stary, miałeś rację. Gra jest całkiem spoko, jak się nie wkręcisz". Zaśmiał się w słuchawkę. "A nie mówiłem? Tylko pamiętaj – wchodź przez Vavada oficjalna strona, bo potem będą problemy". Już to wiedziałem.

Od tamtej pory wchodzę tam raz na jakiś czas. Zawsze przez tę samą stronę. Wpłacam maksymalnie pięć dych. Gram dla relaksu, nie dla pieniędzy. Czasem coś wpadnie, czasem nie. Ale ta historia – z deszczową kawiarnią, spóźnionym autobusem i czterema waletami – została ze mną. Nie dlatego, że wygrałem. Dlatego, że przypomniała mi, że czasem najlepsze rzeczy zdarzają się, kiedy przestajesz je planować. I kiedy akurat nie masz nic do stracenia.
Post Reply